Op dinsdag 16 maart is het precies 80 jaar geleden dat Tom Poes voor het eerst in de krant stond.
Bekijk het filmpje waarmee wij dit jaar feestelijk openen, klik hier
De hoofdredacteur van de Telegraaf zag wel wat in de strip over de witte kater die hij aantrof in de presentatiemap van Marten Toonder, en vroeg hem om meer afleveringen, en een naam voor zijn nieuwe held. Toonders vrouw Phiny, die net terugkwam van de bakker waar ze tompoezen had zien liggen, opperde Tom Poes als naam.
Tom Poes was meteen een groot succes, en stond bijna zestig jaar vrijwel dagelijks in de Nederlandse kranten. De strip betekende het begin van een complete tekenstudio, waar ook andere strips, tekenfilms en reclames werden gemaakt. Toch hield Marten Toonder zich het liefst bezig met de krantenstrip rondom Tom Poes en zijn onafscheidelijke vriend Olivier B. Bommel.
Na zijn verhuizing naar Ierland in de jaren zestig van de vorige eeuw werkte hij met hernieuwde energie aan de strip, die van een kinderstrip geleidelijk uitgroeide tot een literair fenomeen dat via de literaire reuzenpockets van de Bezige Bij zijn weg vond naar een volwassen publiek. Termen als ‘als je begrijpt wat ik bedoel’, ‘minkukel’ en ‘denkraam’ zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse taal.
Maar waar heer Bommel veel woorden in de mond nam, en vaak hardop leek te denken, was het de oorspronkelijke held Tom Poes die, heel stilletjes, de problemen oploste die zijn goede vriend veroorzaakte, en hooguit ‘hm’ zeggende er steeds het zijne van leek te denken.
Die rolverdeling is na tachtig jaar nog steeds in stand. Deze maand verschijnt een nieuw Tom Poes-avontuur, in de vorm van de ballonstrip De tijdverdrijver. Hierin raakt Heer Ollie gevangen in een computerspel, en moet Tom Poes hem helpen te ontsnappen. Later dit jaar verschijnt een bewerking van het Tom Poes-ballonstripverhaal De blaasgeest in de vorm van een Gouden Boekje.
Een tiental Bommelverhalen is inmiddels bewerkt tot luisterboek, en de personages uit de strip zijn nog steeds dankbare onderwerpen voor onder meer beeldjes, kerstversieringen en een kwartetspel. Andere Toonderstrips (Koning Hollewijn, Panda en Kappie) worden opnieuw uitgegeven, soms zelfs in complete reeksen. Schoenenfabrikant Van Bommel maakte, hoe kan het anders, Bommelschoenen! En in de Achterhoek verrijst over een paar jaar een pretpark onder de naam Bommelwereld.