Heer Bommel en Tom Poes krijgen eigen kasteel!

Binnen enkele jaren zal in de Achterhoek de wereld die Marten Toonder creëerde tastbare vormen aannemen.

Update mei 2022: De bestemmingsplanwijziging is goedgekeurd. De volgende fase is voortvarend van start gegaan; de invulling van Bommelwereld met attracties is in grote lijnen vastgesteld in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf met grote kennis op het gebied van het ontwerpen van attractieparken. Het streven is om de bouwvergunning voor oktober goedgekeurd te krijgen.

In de Achterhoek ligt Marveld recreatie, een vakantiepark met een hotel, luxe huisjes en kamperplaatsen. Eigenaar Edwin Bomers zocht naar een echt Nederlands icoon waarmee hij zijn onderneming een gezicht kon geven, en koos voor Nederlands beroemdste stripduo: heer Bommel en Tom Poes.

Bommelstein
Bomers’ plannen omvatten onder andere een hal van zo’n 9.000 m2 waarin de wereld die Marten Toonder creëerde vorm zal krijgen. Met als stralend middelpunt (uiteraard) heer Bommels kasteel, Bommelstein. De wereld van heer Bommel en Tom Poes zal de inspiratiebron zijn bij het bedenken van de attracties, evenals de magische sfeer van Rommeldam, de Zwarte Bergen en het Donkere Bomen Bos.

Trekpleister
In december 2019 presenteerde Bomers zijn plannen aan de gemeente Oost Gelre. De gemeente ziet het als een kansrijk initiatief en heeft principemedewerking toegezegd. In nauw overleg met Toonder Compagnie, dat de rechten op Toonders werk beheert, zullen de plannen voor Bommelwereld verder worden ingevuld.

BommelWereld en Bommelzolder
Bommelwereld zal niet alleen een trekpleister worden voor bezoekers van de Achterhoek, maar zal ook jonge generaties in aanraking brengen met dit Nederlands cultureel erfgoed. Het particuliere museum De Bommelzolder zal een plekje krijgen in Bommelwereld, en voor scholieren zal een educatief programma worden opgesteld.

BommelWereld zal moeten verrijzen in Groenlo. Een exacte openingsdatum is nog niet bekend, men hoopt op 2021.

Rubinstein is bij dit project betrokken als agent van Toonder Compagnie.

< terug naar overzicht

14 juli, 2021