Klaas Driebergen heeft een nieuwe Toonder-dagtocht

Bommelexpert Klaas Driebergen organiseerde eerder een Bommelwandeling door Amsterdam en een Ierland-reis rondom leven en werk van Marten Toonder. Nu heeft hij ook een dagtocht samengesteld die voert langs locaties uit Toonders jonge jaren .

Deze dagtocht voert naar drie plaatsen die belangrijk waren in de jonge jaren van Marten Toonder: Rotterdam, Scheveningen en Leiden. Het vooroorlogse Rotterdam was de plaats waar hij ter wereld kwam en waar hij, op meerdere adressen, zijn jeugd doorbracht. Hij bezocht hier diverse scholen en nam in de ‘roaring twenties’ deel aan het uitgaansleven. Zijn geboortestad houdt Toonder nog steeds in ere via het Tom Poes-beeld bij zijn geboortehuis op het Noordereiland en het ‘Toonder Monument’ op het Marten Toonderplein bij de Blaak.

Ook in Scheveningen woonde de jonge Marten enkele jaren. Dichtbij de zee, waar hij als zeemanszoon de rest van zijn leven van zou blijven houden. Een goede reden om hier te lunchen met uitzicht op de Pier en het strand.

Leiden was de stad waar Toonder na zijn huwelijk met Phiny Dick ging wonen en waar zijn carrière als tekenaar begon: hier vond hij voor het eerst werk bij de Nederlandse Rotogravure Maatschappij en hier ontwierp hij de figuur Tom Poes.

lees hier meer over deze dagtocht.

 

< terug naar overzicht

9 juli, 2022