28 april, 2023
Biografie Piet Wijn

Onlangs verscheen een biografie van Piet Wijn. Omdat het leven van Piet Wijn zich grotendeels achter of boven de tekentafel afspeelde, heeft is het boek noodzakelijkerwijs relatief dun gebleven.

 

Na zijn zeer uitvoerige beschrijving van de geschiedenis van de Toonder Studio’s, heeft Jan-Willem de Vries zich beziggehouden met een beschrijving van het leven van Piet Wijn, een van Toonders belangrijkste steunpilaren. Piet Wijn begon al in 1947 als assistent van de Toonder Studio’s, maakte jarenlang realistisch getekende strips als Aram, tot hij als tekenaar in 1959 de dagstrip Koning Hollewijn overnam. Tussen 1960 en 1963 werkte hij ook aan Kappie, die hij vanaf 1969 tekende, en daar kwam vanaf 1970 ook nog Panda bij.

 

Toen in 1971 de Hollewijnstrip noodgedwongen werd stopgezet, werd Wijn gevraagd om voor Toonder de schetsen te maken van de dagstrip van Tom Poes en heer Bommel, wat hij tot het eind van deze strip in 1986 zou blijven doen. Waren zijn bijdragen aan de Toonderstrips nog anoniem, enige bekendheid kreeg Wijn midden jaren zeventig dankzij het succes van zijn nieuwe strip Douwe Dabbert.

 

Jan-Willem de Vries: Piet Wijn biografie. Eigen beheer-uitgave, verkrijgbaar via:

€ 24,95 (+ verzendkosten)

http://www.hetverdienteenboek.nl

 

< terug naar overzicht

28 april, 2023

< terug naar overzicht