Stichting Het Toonder Auteursrecht

Marten Toonder richtte in het jaar 2000 de Stichting Het Toonder Auteursrecht op om zijn creatieve nalatenschap veilig te stellen.

Ook de rechten op het werk van zijn creatieve familieleden Marten Toonder senior, zijn broer Jan Gerhard Toonder, zijn echtgenote Phiny Dick en zijn zoon Eiso Toonder werden in de stichting ondergebracht. Deze rechten zijn nog altijd eigendom van de stichting, vandaar dat u onder afbeeldingen van heer Bommel en Tom Poes ziet staan ‘Copyright STA’, en niet ‘Copyright Toonder Compagnie’.

De Stichting Het Toonder Auteursrecht heeft het doel het werk van genoemde auteurs en kunstenaars 'levend te houden’. Dit geldt in het bijzonder voor heer Bommel en Tom Poes. 

Bestuur Stichting Het Toonder Auteursrecht

  • Milou Toonder, kleindochter Marten Toonder, voormalig directeur Toonder Compagnie
  • Wil Raymakers, striptekenaar en voormalig directeur Toonder Compagnie
  • Marc de Boer, advocaat en expert op het gebied van auteursrecht
  • Marja Kerkhof, directeur van Mercis BV, het bedrijf dat de auteursrechten op alle werken van Dick Bruna beheert en exploiteert
  • Eric Willems, tot voor kort CEO bij mediaconcern Audax, en daarvoor directeur van PCM algemene uitgeverijen en bestuursvoorzitter van Standaard Uitgeverij/Manteau, in Vlaanderen marktleider op het gebied van strips en literatuur