Uit de schatkamer van de Toonder Studio’s

De collectie met tekeningen uit de Toonder Studio's ligt in bewaring in het Letterkundig Museum. Wij kunnen helaas geen nieuwe schatten meer tonen.

Wij plannen wel binnen ongeveer twee jaar een expositie van dit werk.

29 sept 2014

In 1989-1990 deed een Belgische tekenaar,  Philippe Delzenne, wat tekenwerk voor de Toonder Studio’s. In eigen land tekende hij onder andere de Smurfen. Hieronder een aantal schetsen die wij in het Toonder Studio’s-archief tegenkwamen, waar wij zien hoe Delzenne zich het tekenen van Heer Bommel oefende.

 

 

 

 

 

 

 

 

11 december 2013

Hieronder een pagina van een strip getiteld ‘Rappe is coming!’. De strip is duidelijk een parodie op James Bond, en is getekend door Carrie Brugman in de tijd dat hij een wat lossere hand van tekenen had. Het is ons onbekend of de strip is gepubliceerd, of dat het bij een try-out is gebleven.

 

11 juni 2013

We vonden bijgaande prachtige dierentekeningen. Even onze boekenkast in het archief doorpluizen leverde de vondst van het boekje De wedstrijd op. Dit boekje werd vermoedelijk ergens in de jaren ’60 in opdracht van ‘Bolletje Eierbeschuit, Almelo’ gemaakt.

 

 

April 2013

Deze tekening uit de strip ‘Martin Evans’ heeft een prachtig hoog camp- en pulpgehalte. Wij ontvingen onlangs (juli 2016) bericht van Dick Vlottes dat hij de tekenaar is van deze strook, en dat hij samen met Lo Hartog van Banda twee Martin Evans-verhalen heeft gemaakt.

Klik op de tekening om hem te vergroten.

 

21 mei 2013

Onderstaande strook is er één van vijf proefstroken. Deze zijn hoogstwaarschijnlijk getekend door Willy Lohman. De strip is nooit verder gekomen dan het conceptstadium.

Klik op de tekening om hem te vergroten.

En deze is ook leuk: 

Op 22 augustus 1966 liep ‘Tom Poes en Bombom de Geweldige’ ten einde in de Nieuwe Rotterdamse Courant. Op 23 augustus werd deze prent als vakantieaankondiging gepubliceerd in de NRC onder de titel ‘Heer Bommel en het gazon’. Daarin werd het nieuwe verhaal, dat op 6 september zou aanvangen, al aangekondigd: ‘Heer Bommel en de Trullenhoedster’.