Tom Poes 80 jaar jong!

In dit jaar, waarin Tom Poes 80 wordt, ronden wij onze trilogie ‘Nu begrijpt u wat ik bedoel!’ af met het publiceren van het laatste deel van dit standaardwerk over de veranderingen in de Bommelsaga.

Acht jaar intensief onderzoek heeft geresulteerd in 1200 pagina’s wetenswaardigheden en ontdekkingen, gebundeld in drie kloeke, ruim geïllustreerde delen.


Deel 1, de ‘Amsterdamse/Bussumse’ periode, bevat de eerste 60 verhalen, nog jong en pril; de echte ‘Bommelstijl’ moet nog  grotendeels ontdekt en gevormd worden (1941-1954).
Deel 2, de ‘Blaricumse’ periode wordt gekenmerkt door het verder ontwikkelen van Toonders taalgebruik en het verdiepen van de verhaallijn. De populariteit van de avonturen van een heer van stand wordt steeds groter (1954-1965).
Deel 3, de ‘Ierse’ periode beschrijft de verhalen van Toonder die hij schreef na zijn emigratie naar Ierland. We zien dat de opgebouwde kwaliteit van de verhalen zich verder ontwikkelt, en ook dat het accent steeds meer op natuur en mystiek komt te liggen (1965-1986).


Dit laatste deel wordt binnenkort gepubliceerd (juli 2021). Deel 1 en 2 zijn al enige tijd op de markt. De viering van de verjaardag van Tom Poes kan niet beter opgeluisterd worden dan het onder handbereik hebben van deze ‘klassieker’!
Alle delen zijn verkrijgbaar bij uitgeverij 'Pas Producties', www.pasproducties.nl

terug naar overzicht
16 - 03 - 2021