Teken nu in op ‘De geschiedenis van de Toonder Studio’s’

Schrijver Jan-Willem de Vries is bezig met een monsterproject: het boekstaven van de geschiedenis van de Toonder Studio’s, het door Marten Toonder opgerichte en decennialang toonaangevende Nederlandse strip- en tekenfilmbedrijf. De nadruk ligt op de stripafdeling. Het resultaat gaat vanaf komend najaar verschijnen in een reeks van 18 tijdschriften.

De Toonder Studio’s behoren tot de meest fascinerende bedrijven die Nederland gekend heeft. Informatie over de Studio’s was onvolledig en hopeloos versnipperd. In een reeks van 18 tijdschriften met 2 bewaarbanden gaat de schrijver Jan-Willem de Vries de grootste verkenning van de Toonder Studio’s tot nu toe uitvoeren. De lezer bevindt zich op de werkvloer en is daar getuige van vruchtbare samenwerkingen, creatieve meningsverschillen, spannende en grappige situaties. Maar we betreden ook het directiekantoor, de administratie en de expeditie-afdeling. Bovendien mogen we mee op zakenreizen.

De geschiedenis van de Toonder Studio’s bevat een zeer uitvoerige beschrijving van de oorlogsperiode, maar verkent ook de periode daarna, waarin het bedrijf opbloeide en strips verkocht in Europa, Azië, Australië en Zuid-Amerika. Op heldere en chronologische wijze wordt verteld hoe het bedrijf zich kon ontwikkelen en hoe het die positie langzaam weer moest inleveren.

We maken uitgebreid kennis met belangrijke studiomedewerkers als Lo Hartog van Banda, Waling Dijkstra, Andries Brandt, Wim Lensen, Ben van ’t Klooster, Cees van de Weert, Piet Wijn, Fred Julsing, Jan van Haasteren en vele, vele anderen. We leren ze beter kennen dan ooit. Wat was hun voorgeschiedenis? En hoe was hun interactie met Marten Toonder, en met elkaar?
Natuurlijk is er ook aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van de strips, al dan niet vergezeld van veel niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

Jan-Willem de Vries gaat deze reeks uitgeven. Op zijn website staat de volledige inhoudsopgave van de 18 delen en hoe u hier op kunt inschrijven.

terug naar overzicht
02 - 03 - 2017