De tekentafel wiebelde een beetje

Verschenen op 20 maart: het langverwachte boek over de beginjaren van Marten Toonder (1933-1943), geschreven door de kenners Dick de Boer en Loek Donders.

Dit boek vult een leemte in wat er over Toonders werk is verschenen. De tekentafel wiebelde een beetje beschrijft de eerste tien jaren uit het werkzame leven van Marten Toonder: zijn werk voor de Nederlandsche Rotogravure Maatschappij, voor Diana Edition in 1939-1943 (Don Sombrero, Hannibal, Buddy) en zijn werk in de oorlogsjaren. Beknopter beschreven zijn Tom Poes, de tekenfilms en het ondergrondse werk.

Het boek zoomt in op de strips, cartoons, ansichtkaarten, illustraties en verhalen van Toonder uit deze periode. De auteurs maakten gebruik van materiaal uit de archieven van verzamelaars, de Toonder Compagnie en het Letterkundig Museum. Het boek bevat ca. 850 tekeningen en foto’s, waarvan sommige nog niet eerder gepubliceerd, en andere bijzonderheden zoals een herdruk van de eerste kleurenstrips uit Bravo! (1936).

De auteurs bespreken de invloed van Amerikaanse tekenaars op Toonders werk aan de hand van uniek materiaal uit de ‘Dievenboeken’: plakboeken uit Toonders eigen archief. Een ander terugkerend thema is de invloed van echtgenote Phiny Dick. De auteurs hebben ook geput uit de brieven die zij in antwoord op hun vragen ontvingen van Marten Toonder, diens broer Jan Gerhard en zoon Eiso.

terug naar overzicht
23 - 02 - 2016