Lezing ‘Bommel en Bijbel’ in de Betuwe

Op donderdagavond 15 juni 2017 houdt Klaas Driebergen in Dodewaard een lezing over het onderwerp van zijn boek Bommel en Bijbel, over de rol van Bijbel en christendom in Toonders Bommelverhalen.

Schrijver en striptekenaar Marten Toonder (1912-2005) portretteerde in zijn verhalen over Olivier B. Bommel en Tom Poes met een grote knipoog de Nederlandse samenleving. Het is daarom niet verbazend dat hij zich daarin ook bezig heeft gehouden met het christendom, en in het bijzonder het Hollandse calvinisme. Ook de Bijbel was een inspiratiebron voor de Bommelverhalen: Toonder putte daaruit voor verhaalmotieven, maar ontleende ook woorden en uitdrukkingen aan de oude Statenvertaling. Daarnaast leverde hij in zijn verhalen impliciet kritiek op het christelijke gedachtegoed, waartegenover hij zijn eigen levensbeschouwelijke opvattingen plaatste.

In zijn lezing gaat Klaas in op wat Marten Toonder geloofde en hoe hij tegen Bijbel en christendom aankeek, en geeft hij interessante en leuke voorbeelden van hoe dit doorwerkte in zijn verhalen. Dit alles geïllustreerd door middel van een beamerpresentatie met afbeeldingen uit de Bommelverhalen.

Klaas Driebergen (1979) is schrijver, redacteur en fotograaf. Hij publiceerde meerdere boeken over Marten Toonder en diens werk: Bommel en Bijbel (2012), het ‘Schrijversprentenboek’ Marten Toonder. Een dubbel denkraam (2012), en samen met Dick de Boer verzamelde hij alle gedichten van Toonder in Nu is de moen gevangen. Alle poëmen van Marten Toonder (2014). Momenteel is hij bezig met de uitgave van de vierdelige reeks ‘Het complete proza van Marten Toonder’. Zie www.klaasdriebergen.nl.

Deze lezing wordt georganiseerd door Famker: een platform dat verbinding van mens tot mens mogelijk wil maken op een kleinschalige lokale en directe manier. Je verplaatsen in de ander leidt tot meer begrip en saamhorigheid. Famker gelooft in een kleurrijke wereld waar iedereen ertoe doet, juist als je ‘anders’ bent! Kinderen en jongeren hebben een streepje voor. Zie voor meer informatie www.famker.com.

Van harte welkom!

  • Plaats: het Nannenberghuis, Matensestraat 22a, Dodewaard (voldoende parkeerplek)
  • Datum: donderdag 15 juni 2017
  • Tijd: 20:00 uur (inloop vanaf 19:45)
  • Prijs: € 10,00 (inclusief een consumptie met wat lekkers)
  • Reserveren: mail naar Dianne Hoopman: van.ingen@kpnplanet.nl

terug naar overzicht
15 - 06 - 2017

Locatie

Nannenberghuis, Matensestraat 22a, Dodewaard